Siirry sisältöön

Käytetyn auton osto-opas

Tarkistuslista taskuun ja eikun autokaupoille

Käytetyn auton osto - tarkista nämä asiat

Sen jälkeen, kun olet kartoittanut omat käyttötarpeesi, budjettisi ja tiedät minkälaisen auton haluat, on aika lähteä kartoittamaan tarjontaa.

Netistä löydät helposti käytettyjä autoja myyvien autoliikkeiden tarjonnan sekä yksityisten myyjien ilmoitukset. Muistathan samalla vertailla myös vakuutusten hintoja. Autovakuutuksen hintaan vaikuttavat useat tekijät. Voit kuitenkin etsiä esimerkiksi nettiautokaupoista vastaavan auton rekisterinumeron ja tutkia vakuutusten hintoja suuntaa-antavasti jo etukäteen helppokäyttöisellä autovakuutuslaskurillamme.

Kun löydät mieleisesi auton, kysy myyjältä ainakin seuraavia asioita:

  • Onko huoltokirja aukoton? Tarkista tämä aina. Jos huoltokirja vaikuttaa jotenkin epäilyttävältä eli siitä esimerkiksi puuttuu merkintöjä, jätä auto ostamatta.
  • Milloin auto on viimeksi huollettu? Pyydä todistus viimeisimmästä huollosta.
  • Milloin auto on katsastettu? Varmista viimeisin katsastuspäivä.
  • Oletko itse ajanut autolla? Jos vastaus on ei, unohda auto. Myyjään joka ei tunne myyviään tuotteita, ei kannata luottaa. Jos vastaus on kyllä, niin kysy, miltä auto myyjästä tuntui.
  • Mitä tiedossa olevia huolto- tai korjauskohteita autosta löytyy nyt?
  • Tarjoaako myyjä takuun? Jos tarjoaa, takuuehdot kannattaa lukea tarkasti.

Käytettyä autoa ostaessa täytyy olla erityisen tarkkana ainakin auton huoltohistorian ja ajokilometrien kanssa. Autoliikkeissä ei välttämättä tehdä eroa autojen myynti-ilmoituksiin, vaan autoja myydään samoilla huonoilla periaatteilla, olipa niillä sitten 10 000 tai 200 000 kilometriä mittarissa.

Huomioi myös auton renkaat:

  • Onko autossa kahdet rengassarjat (kesä/talvi)?
  • Ovatko renkaat laadukasta merkkiä (Continental, Nokian, Michelin jne.)?
  • Minkälaisessa kunnossa auton renkaat ovat?
  • Ovatko talvirenkaat kitka- vai nastarenkaat?

Mitä halvempi auto, sitä todennäköisemmin siinä on korjattavaa, vaikka vika ei koeajolla välttämättä ilmene. Moni sähköpuolen hankala vika on ns. piilevä eli välillä se aiheuttaa ongelmia, toisinaan ei. Niiden paikallistaminen on todellista salatiedettä eli moni korjaamo nostaa kädet pystyyn. Alle viidellä tonnilla voi löytää helmen, mutta se vaatii todellista taitoa ja siitäkin huolimatta, vikoja voi ilmaantua nopeastikin.

Miten sitten tavallinen, 3-5 vuoden välein autoaan vaihtava suomalainen keksii, miten tarjolla olevat saman hintaiset ja samanlaisilla kilometreillä varustetut autot eroavat toisistaan? Ei millään. Se on täysin arpapeli. Toki jos käy koeajamassa molemmat, saattaa koeajo kertoa eroista, vaikkei varsinainen autoilun asiantuntija olisikaan.

Lähdetäänpä siis koeajolle! Mitä kannattaa huomioida, kun koeajaa käytetyn auton?

Suunnittele auton osto oikein

Käytetyn auton koeajo

Uuden auton osto